Topfodboldspillere, der er blevet succesfulde trænere

Som vi alle kan forestille os, er livet som topfodboldspiller utroligt dynamisk og spændende. Non-stop kampe med de bedste hold og spillere i verden, derbies, individuelle og holdpriser og pokaler, de mest larmende stadions i verden og ekstreme følelser, der ofte når toppen af det hele. Desuden skaber mange spillere, efter at have været en del af et hold i mange år, et tæt bånd til deres klub og er meget loyale over for dem. Det er ikke underligt, at de efter pensioneringen føler en mærkelig tomhed og mangel på konkurrencemæssige følelser. Tidligere fodboldspillere savner adrenalin på højt plan, fanatiske tilhængere og frem for alt – deres elskede hold.

I de seneste år er mønsteret med topfodboldspillere, der bliver toptrænere, blevet intensiveret kraftigt. De deltager fortsat i begivenhederne på banen, men denne gang som masterminds, der står ved sidelinjen og guider deres spillere. Det er faktisk helt anderledes end at deltage aktivt i kampene på banen, men stadig meget spændende og meget forpligtende. At være træner er et rigtigt strategispil. Store fodboldhold rekrutterer ofte tidligere fodboldstjerner for at genoprette deres holds tidligere storhed eller for at bringe deres klub tilbage på sporet. Klubejerne ansætter i stigende grad tidligere verdensklassespillere, fordi de ved, at de har førstehåndserfaring og passion. Og nogle af disse toptrænere sætter deres præg på banen, og derfor er det værd at se dem under en livekamp.

Xavi – FC Barcelona

Spansk træner og fodboldspiller i verdensklasse, der spillede som midtbanespiller. Verdensmester i 2010 og to gange europamester i 2008 og 2012. I årene 1998-2015 spiller i FC Barcelona, med hvem han triumferede i Champions League fire gange i sæsonerne 2005/06, 2008/09, 2010/11 og 2014/15, og i årene 2015-2019 i den qatariske klub Al Sadd, hvor han blev træner efter afslutningen af sin fodboldkarriere. Han er i øjeblikket cheftræner i FC Barcelona. Klublegenden fik sin debut som træner i derbyopgøret mod Espanyol. Det var ikke nogen fremragende kamp for Barcelona, men man fik en 1-0-sejr, som indgød optimisme i fansenes hjerter forud for den afgørende kamp i Champions League-gruppespillet, som ville afgøre, om Barca ville gå videre fra gruppen. Den catalanske stolthed spillede 0-0 hjemme mod Benfica og tabte 0-3 til Bayern, og Xavi og holdet måtte i foråret spille i Europa League. Men det var det første spæde skridt. Barcelona-projektet med Xavi i spidsen skulle gerne brillere i 2022/23-sæsonen. Klubbens præsident har gjort alt for at give spanieren et hold, der kan kæmpe med om de store titler. At man hentede Robert Lewandowski var en hændelse, der gav håb i fansenes hjerter. Derudover hentede man spillere som f.eks: Raphinha eller Jules Koundé, som helt sikkert vil blive en gevinst for klubben og være med til at skabe gode resultater for Barca.

Som træner er Xavi elev af Johan Cruyff og Pep Guardiola, så det er kernen i hans filosofi at holde på bolden. Hvis hans spillere er godt placeret på banen, ser spillet flydende ud, og derfor er mobilitet og det at finde plads vigtigt. Du skal helt klart tage ind og se FC Barcelona, hvis du vil se kreativt positionsspil.  Xavi ønsker, at spilleren på bolden altid skal have en fri medspiller til rådighed, som han kan aflevere til. Boldbesiddelse er helligt for Xavi, og det bedste system til det er 4-3-3. Spanieren er vokset op i La Masia, hvor denne opstilling blev brugt en hel del. Et andet grundlæggende element er presspil. Efter at have mistet bolden skal holdet straks presse modstanderen for at erobre bolden.

Xavi er blevet en fremragende træner, der er god taktisk, og som er meget aktiv på sidelinjen under hele kampen for at støtte sine spillere. Hans Barcelona spiller flot, iøjnefaldende fodbold, og vinder vigtige kampe som 3-1 mod Real Madrid i den spanske Super Cup-finale og scorer ofte mange mål, især takket være fænomenale Robert Lewandowski.

Book en rejse til FC Barcelona nu!

Mikel Arteta – Arsenal

Manager for Premier League-holdet Arsenal er den tidligere spanske professionelle fodboldspiller Mikel Arteta. Arteta, der dengang var 29 år gammel, kom til Arsenal i 2011. Her vandt han to FA Cups og var anfører for holdet fra 2014 til sin pensionering i 2016. Han var på det tidspunkt en af grundpillerne i den Arsenal-trup.

Som træner udvikler Arteta sig konstant og lærer hele tiden. Hans taktiske justeringer i spillet kan være fantastiske eller ødelæggende. Han har ingen problemer med at dominere Manchester City på hjemmebane, men han kæmper nogle gange for at sejre mod underdogs. Selv om ikke alle de valg, han træffer, er ideelle, giver hvert eneste opgør ham mulighed for at vokse. Det vil tage tid at overvinde årelang middelmådighed og en svag mentalitet. Selv om Arteta til tider har kæmpet i sin tid i Arsenal indtil videre, har han demonstreret et træk, der burde være grund nok til, at han kan fortsætte som manager så længe som muligt: hans evne til at udvikle dem omkring ham.

Granit Xhaka er et godt eksempel. Han var en af de mest uforudsigelige og inkonsekvente spillere at se på. Han var sløv med bolden, sløset defensivt og tilbøjelig til at begå fejl. Nu er han holdets mest pålidelige og solide spiller takket være Arteta. Bukayo Saka er igen et andet glimrende eksempel. Under Emery blev Saka flyttet op i førsteholdstruppen, men Arteta har gjort ham til en vigtig del af gruppen. Saka, der kun er 21 år gammel, har under Arteta udviklet sig til en kommende stjerne for Arsenal og en af de bedste spillere i Premier League. Han har allerede tocifrede mål på kontoen i denne sæson.

Arsenal er pt. store favoritter til at vinde Premier League, sammen med Manchester City. De har ikke haft så gode resultater i årevis, som de har nu, med Arteta som deres træner. De har faktisk en god chance for at tage Premier League titlen i år, hvilket du kan opleve live, hvis du begiver dig ud på en fodboldrejse til London. Sidste gang de gjorde det var for tyve år siden, da den legendariske træner Arsene Wenger og hans Invincible-hold stod øverst med titlen i 2003/04-sæsonen.

Book en rejse til Arsenal nu! 

Pep Guardiola – FC Barcelona, Bayern Munich, Manchester City

Den nuværende manager for Premier League-holdet Manchester City er den spanske fodboldmanager og tidligere spiller Pep Guardiola. Han har rekorden for flest vundne ligakampe i træk i La Liga, Bundesligaen og Premier League og anses for at være en af de bedste managers gennem tiderne.

Guardiola var en defensiv midtbanespiller, der typisk fungerede som playmaker fra en dyb position. Han spillede for Barcelona i hele sin karriere og var med på Johan Cruyffs Dream Team, der vandt klubbens første Europa Cup i 1992 samt en del af holdet, der vandt fire spanske ligatitler i træk fra 1991 til 1994. Fra 1997 til sin pensioneringen fra klubben i 2001 var han holdets anfører.

Guardiola var midlertidigt træner for Barcelona B, efter at hans karriere som spiller var slut, og her førte han dem til et Tercera División-mesterskabet. I 2008 blev han træner for førsteholdet. Han blev den yngste manager til at vinde den førnævnte europæiske titel, da han i sin debutsæson førte Barcelona til triplen med La Liga, UEFA Champions League og Copa del Rey. Guardiola modtog det catalanske parlaments højeste hæder, guldmedaljen, i 2011, efter at han havde ført holdet til endnu en La Liga- og Champions League-double. Han blev også udnævnt til årets FIFA World Coach of the Year samme år. Han afsluttede sine fire år i Barcelona i 2012 med en klubrekord på 14 trofæer.

Efter en kortere pause, røg Guardiola til Bayern München i 2013. I alle sine tre sæsoner som Bayerns manager vandt Guardiola Bundesligaen sammen med to nationale doubler. Han skiftede fra Bayern til Manchester City i 2016, og i sin anden sæson som manager førte han dem til Premier League-titlen og slog samtidig flere nationale rekorder ved at være det første hold til at få100 ligapoint. Han har indtil videre vundet FA Cuppen, fire EFL Cups, Premier League fire gange og en national trippel i 2018-19-sæsonen. I 2021 førte han også holdet til deres første UEFA Champions League-finale nogensinde, hvor man tabte til Chelsea.

Ud over hans arbejdsmoral, analytiske og grundige forberedelser til kampene, kamptaktik og fodboldfilosofi (samt hans upåklagelige påklædning) har der været én åbenlys hemmelighed bag hans succes, og det har været hans metode til at henvende sig til spillerne mentalt.

Han forstår værdien af at opretholde harmoni i sit interpersonelle samspil med spillerne og er en hård disciplinær, der er i stand til at bevare kontrollen overfor vigtige spillere, samtidig med at han fremstår som en imødekommende mentor, som man kan se op til. Kun en udvalgt brøkdel af de bedste trænere har evnen til at lette både det personlige pres og presset fra spillerne. Derfor er en fodboldtur til Etihad Stadium for at se Manchester City en oplevelse, som “tiki-taka”-fans aldrig vil glemme.

Book en rejse til Manchester City nu!

Patrick Vieira – Crystal Palace

Manager for Premier League-holdet Crystal Palace er den tidligere professionelle franske fodboldspiller Patrick Vieira. Vieira gjorde sig bemærket som en dominerende box-to-box-midtbanespiller i løbet af sin niårige karriere i Premier League. Han var kendt for sin aggressive og stærkt konkurrenceprægede spillestil, hvilket hjalp ham til at få succes som holdets anfører fra 2002 til sin pensionering i 2005. Fra 1999 til 2004 var han en del af PFA’s Team of the Year for Premier League seks gange i træk.

Efter Roy Hodgsons afgang som manager for Premier League-klubben Crystal Palace den 4. juli 2021 blev Vieira udpeget til posten på en treårig kontrakt. Han hentede point ude mod sine to tidligere Premier League-modstandere i sin debutkampagne, idet han spillede uafgjort 2-2 mod Arsenal og slog Manchester City med 2-0. Han tabte dog til Chelsea i FA Cup-semifinalen i 2021-22.

Alle Vieiras hold har været kendt for at spille en metodisk, boldbesiddelsesbaseret fodbold under hans ledelse. Når hans hold er på en svær udebane, har han udvist en tilbøjelighed til at blive mere defensiv. Under hans tid i Crystal Palace gav den reaktive kontraangreb-baserede spillestil, som var fremherskende under Roy Hodgsons ledelse, plads til en proaktiv måde. Efter Vieira er kommet til, har Crystal Palace genopdaget sin sejrskurs, forbedret sine præstationer og begyndt at vinde afgørende kampe. Klubben var tidligere i fare for at blive degraderet til Championship, men i øjeblikket klarer man sig godt og har tilbragt størstedelen af sæsonen i den midterste eller højere del af tabellen. Derfor er det en fin mulighed, hvis du beslutter dig for at tage på fodboldrejse til London og ønsker at besøge et andet hold end de større Arsenal, Chelsea eller Spurs.

Book en rejse til Crystal Palace nu!

Carlo Ancelotti – Real Madrid

Manager for Real Madrid i La Liga er den tidligere italienske professionelle fodboldspiller Carlo Ancelotti. Ancelotti, der betragtes som en af de bedste managers nogensinde, er den mest succesfulde manager i UEFA Champions League-historien efter at have vundet trofæet hele fire gange som træner (to gange med AC Milan og to gange med Real Madrid). Desuden er han den første og eneste person, der har ført sit hold til fem Champions League-mesterskaber. Han var en af otte personer, der har vundet Europa Cup’en eller Champions League som både spiller og manager takket være sine to Champions League-triumfer med AC Milan som spiller. Ancelotti er desuden den første og eneste manager i historien, der har vundet mesterskabstitler i hver af de fem største ligaer i Europa. Han er den manager, der har vundet flest UEFA Super Cup-sejre, idet han har vundet trofæet fire gange, mens han var træner for Milan og Real Madrid. Han har vundet FIFA Club World Cup tre gange, hvilket også er en rekord.

Ancelotti startede sin karriere som midtbanespiller for det italienske hold Parma og hjalp klubben med at rykke op i Serie B i 1979. Året efter skiftede han til Roma, hvor han vandt fire Coppa Italia-titler og mesterskabet i Serie A. Han spillede også for Milan-mandskabet i slutningen af 1980’erne, hvor han vandt to mesterskaber i ligaen, to europacups og andre hædersbevisninger. Han deltog i to FIFA World Cups, hvor han hjalp Italien med at slutte på tredjepladsen i 1990, og i UEFA Euro 1988, hvor han hjalp sit land med at nå semifinalen, mens han repræsenterede Italien ved i alt 26 lejligheder med en scoring til følge

Han er kendt for sin hurtige og succesfulde kontraangrebsstil og for at lægge et stort pres på modstanderholdets forsvar. Han kan også hurtigt ændre spillernes positioner og opstilling, så de passer til det andet hold. Selv om han er kendt for at miste sit temperament af og til, har Ancelotti også fået ros for sin generøsitet, sin humoristiske sans og sin rolige, afbalancerede ledelsesstil. Han er også blevet rost for sin evne til at inspirere sine spillere og opbygge stærke relationer med dem.

Mange kommentatorer har især nævnt hans evne til at skabe tætte bånd til sine spillere og hans vilje til at rådføre sig med dem, når han træffer taktiske beslutninger, som er en af grundene til holdets succes og samhørighed. I 2022 gav han følgende kommentar om denne del af sin trænerfilosofi: “Efter min mening har fodbold-træningsmetoderne ændret sig betydeligt i løbet af de sidste 20 år. Da reglerne har ændret sig, må jeg være parat til at tilpasse min spillestil og filosofi. Det er en helt anden slags sport. Alligevel er mit samspil med spillerne forblevet det samme. Det er identisk.” Benzema har nu fået en fri angrebsrolle i modsætning til sin første tid i den spanske hovedstad, og han er blevet en central skikkelse for holdets offensiv. Denne nye rolle har gjort det muligt for angriberen at være utrolig produktiv, hvilket har været en afgørende faktor for holdets succes. Du kan opleve Real Madrids offensive spillestil på en fodboldrejse til Santiago Bernabeu.

Ancelotti, der er kendt som Don Carlo i de spanske medier, er hyldet som en af de bedste og mest succesfulde managers nogensinde og har modtaget rosende ord for både sin tid i klubben og for sine rekorder.

Book en rejse til Real Madrid nu!

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *