Julebyer

Dortmund

Der er mange ligheder mellem Dortmund og Manchester. Begge byer har et fodboldmuseum, begge er berømte for at være blandt de mest venlige i deres land, og begge byer har et fantastisk julemarked, når det er juletid. Økonomisk set kan Borussia Dortmund ikke konkurrere med de to Manchester-klubber, men de slår dem på så mange andre måder.

En af de mange ting, som tyskerne gør bedre end deres europæiske naboer, er julemarkederne. Tyskland har en magisk stemning, når sneen begynder at falde, og når man tænker på jul, tænker man på Tyskland, og også når man tænker på æstetik. Dortmund er ingen undtagelse. Dortmund ligger lige midt i Tyskland, og markedet ligger lige midt i Dortmund. Forkæl dig selv med nogle lækre lokale retter, og køb lidt julegaver undervejs.

Det tyske fodboldmuseum i Dortmund er hjemsted for alt, hvad der har med tysk fodbold at gøre. Tyskland er et land med en utrolig fodboldarv, og det er stedet, hvor du skal være for at lære alt om de tyske klubber, Bundesligaen og naturligvis landsholdets mange triumfer. Tusindvis af fodboldfans strømmer til for at tage på en følelsesladet rejse som ingen anden, og til 18€ for voksne og 12€ for børn under 14 år er det, det hele værd.

Signal Iduna Park, hjemsted for mægtige Borussia Dortmund og den legendariske “Gule mur”, er et must-see stadion for enhver fodboldfan.

Manchester

Manchester er Englands næststørste by efter London, og når julen kommer, forandrer byen sig fuldstændig. I en by, der allerede er kendt for sin gæstfrihed, fejrer folk i gaderne juleperioden og julemarkederne. De gode restauranter og det nationale fodboldmuseum er blot nogle få årsager til at besøge denne meget undervurderede by. Som prikken over i’et har den også to af de største fodboldklubber i verden.

Hvert år indtager julemarkederne byen, og i år er ingen undtagelse. Over 220 boder kan findes på forskellige steder i byens centrum med et væld af madvarer, drikkevarer og souvenirs på tilbud, men det er ikke det hele! Forlystelser, en chance for at møde selveste julemanden og Manchester Christmas Lights Trail vil alt sammen få dig i den helt rette feststemning. Hvis du tager til Manchester med børnene, har de også en familievenlig skøjtebane.

Hvis vi går videre til fodboldrelaterede aktiviteter, holder fodbold ikke pause i England i løbet af juleperioden, som det er tilfældet i andre europæiske lande. Old Trafford er et af de mest ikoniske stadions i fodboldverdenen, og rundvisningen er en af de bedste, der findes. Priserne starter fra 19£ og omfatter en tur forbi stadionet, museet og omklædningsrummene.

Rundvisningen på Etihad Stadium byder på alt det ovenstående samt en interaktiv “pressekonference” med en virtuel Pep Guardiola. Det nationale fodboldmuseum ligger to minutters gang fra Victoria togstationen og vil være fyldt med udstillinger med juletemaer. Billetterne koster 12£ for voksne og 7£ for børn.

Glasgow

Accenten er måske lidt svær at forstå for turister, men indbyggerne i Glasgow er nogle af de bedste, du nogensinde vil møde. I modsætning til Barcelona er det sandsynligt, at du vil få lidt sne under et besøg i julen, så sørg for at pakke noget varmt tøj til din tur, når du besøger hjemstedet for den største rivalisering i fodboldens historie.

En af de mest berømte britiske juletraditioner er pantomimen. Det er en uortodoks, men alligevel morsom genfortælling af klassiske eventyr og gamle Disney-film med transvestitskuespillere, og det er noget, som alle bør opleve, når de besøger Storbritannien i løbet af juleperioden.

Old Firm-derbyet er en stor del af livet i Glasgow, så det er umuligt at besøge byen uden at besøge mindst et af de involverede stadions. Celtic Park er ikke overraskende hjemsted for Celtic, som er det eneste hold i Skotland, der har vundet en European cup. Faktisk var de den første britiske klub til at vinde den. Ibrox, der er hjemsted for Rangers, ligger på den anden side af byen. Rangers er med afstand den mest succesfulde klub i skotsk fodbold, og rivaliseringen med rivalerne fra den anden side af byen har været intens lige siden 1888.

Begge stadions tilbyder naturligvis rundvisninger. Standard rundvisningen på Celtic Park koster 17£ for voksne og 10£ for børn under 10 år, mens Ibrox-stadionrundvisningen koster 15£ for voksne og 5£ for børn under 18 år. Begge rundvisninger tilbyder lignende pakker, da de omfatter en tur til hvert klubmuseum samt et “access all areas”-pas, herunder mulighed for at se omklædningsrummene, men hver tur fortæller en helt unik historie.

Barcelona

Barcelona er en af de mest unikke byer. Den har sin egen kulturelle identitet og sine egne traditioner, og FC Barcelona spiller en stor rolle i den. Sig “Bon nadal” og ikke “feliz navidad”, når du er der til jul, og få en varm velkomst fra de lokale catalanere.

Traditioner er vigtige i Barcelona, og juletiden er ingen undtagelse. Caganer er en af de mærkeligste traditioner, med små dukker af tilfældige berømtheder og fodboldstjerner, som skider, men selv de bliver erstattet med et juletema. Du vil kunne finde en julemand på hug, en julenisse eller endda en Jesus Kristus i mange boder og butikker rundt om i byen. Hvis du føler dig modig, er de lokale værter for en årlig havnesvømning kl. 12.00 juledag. Det er noget af en måde at afslutte året på!

Hvis du ønsker at slappe af i løbet af juleperioden i stedet for at hoppe i det iskolde Middelhav, så er du også godt dækket ind i Barcelona. Du kan hyre en lokal til at vise dig rundt i alt det, byen har at byde på, spise noget af verdens bedste mad på Mercado de la Boqueria, lige ved siden af den berømte Las Ramblas. Du kan endda se et flamenco-show, mens du spiser tapas, hvis du ønsker det.

Camp Nou stadion er enormt, især fordi der ikke er mange skyskrabere eller andre store bygninger i Barcelona. Selve arkitekturen er en af de bedste ting ved byen, men Camp Nou er uundgåelig. Museet viser ikke kun fodboldklubbens historie, men også historien om den region, hvor den ligger.

Paris

Man kalder Paris for lysets by, og det er helt rigtigt, når det er jul. Der er så meget at lave i den franske hovedstad, at det er umuligt at kede sig. Skøjteløb ved foden af Eiffeltårnet, gåture langs Champs Elysees med en kop gløgg, se julelysene, hvem ved, måske løber du endda ind i Lionel Messi, Neymar eller Kylian Mbappe. Gør det til en romantisk fodboldtur, og tag den person, du elsker, med dig.

Eiffeltårnet er majestætisk, især når det er oplyst om natten, Louvre har en kunstsamling, der strækker sig over århundreder, og selv efter den ødelæggende brand i 2019 er Notre Dame stadig et besøg værd.

Som alle byer på denne liste er Paris overtaget af julemarkeder på denne tid af året, og i betragtning af byens enorme størrelse er der masser af muligheder. Det største er julemarkedet La Defense med 350 boder fordelt over 13,000 meter. En mindre, men meget mere malerisk mulighed er det lige uden for Notre Dame-katedralen.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *