Italiensk fodbolds genopblomstring

Serie A var tidligere den bedste liga i Europa, men i løbet af de seneste to årtier er ligaen sakket bagud i forhold til Premier League, Bundesligaen og La Liga. Italienerne er dog optimistiske med hensyn til, at afstanden er blevet mindre efter denne sæsons triumfer på europæisk grund. Fem italienske hold nåede semifinalerne i de europæiske turneringer for første gang nogensinde. Derudover er hver klubs avancement til semifinalen en milepæl i landets egen historie.

Begge Milano-hold nåede semifinalen i Champions League i år. Inter endte med at gå videre og mødte Manchester City i finalen, hvor man dog tabte efter en spændende og jævnbyrdig kamp. Napoli havde også en imponerende sæson og nåede kvartfinalen. Både AS Roma og Juventus nåede frem til Europa League-semifinalerne, hvor Jose Mourinhos hold til sidst strøg videre til finalen mod Sevilla – hvor man dog tabte. Det er værd at nævne, at AS Roma siden 2017-18-sæsonen har nået semifinalen i alle tre turneringer mindst én gang. Fiorentina spillede mod West Ham i Conference League finalen og så ud til at være det bedste hold i det opgør, men West Ham scorede i sidste minut og sikrede sig trofæet.

 

Selvom alle de italienske hold tabte deres europæiske finale, var denne sæson meget mindeværdig og satte helt sikkert italiensk fodbold tilbage på landkortet igen. Øget konkurrence og økonomiske investeringer i unge og lovende fodboldtalenter har ført til succes for italienske hold i alle europæiske turneringer i denne sæson. Mens Juventus dominerede Serie A i over et årti, har de sidste tre sæsoner set tre forskellige vindere. Napoli vandt overraskende det italienske mesterskab i denne sæson takket være en strålende præstation og brød en 33 år lang ventetid på Scudettoen.

Top 3 hold

Inter Milan

Inter Milan kan betragte sæsonen 2022/23 som en succes på trods af det smertefulde nederlag i Champions League finalen. Selvom de ikke klarede sig godt i den nationale turnering, taler deres europæiske præstationer for sig selv. De besejrede og spillede uafgjort med FC Barcelona i gruppespillet, hvilket gav dem videre avancement fra 2. pladsen til knockout-fasen. Senere besejrede Inter to portugisiske hold, Porto og Benfica, og gik videre til semifinalen, hvor de mødte deres lokale rivaler, AC Milan. Inter gav ikke Rossoneri nogen chance og vandt 3-0 sammenlagt. I finalen mødte de uden tvivl det bedste hold i verden – Manchester City. På trods af at de var et relativt svagere hold, gjorde de en flot indsats og var tæt på at vinde kampen. Desværre missede angriberne mange oplagte muligheder. Manchester havde ikke mange chancer, men Rodri greb en af dem og sikrede The Citizens sejren.

I denne sæson har Inter haft et meget stærkt hold, med mange talentfulde individer, men vigtigst af alt har de været effektive som hold. Angrebslinjen med Lautaro Martinez, Romelu Lukaku og Edin Dzeko har været særligt imponerende. I denne sæson har de i alt scoret 56 mål og leveret 22 assists, hvilket viser, hvor vigtige de har været for Inters succes. Fansens favorit, Hakan Calhanoglu, betragtes på den anden side som holdets mest ihærdige spiller, der har holdt en fremragende form gennem hele sæsonen.

AC Milan

AC Milan opnåede ikke de forventede sportslige resultater i Serie A og sluttede på fjerdepladsen med kun én kamp tilbage af sæsonen. På trods af dette opnåede de adskillige bemærkelsesværdige sejre, herunder en 4-0-sejr over de nuværende italienske mestre, Napoli, på deres hjemmebane. Deres Champions League-præstation må på den anden side opfattes som ganske imponerende, da de nåede frem til turneringens semifinaler. De besejrede Tottenham i ottendedelsfinalen og Napoli i kvartfinalen undervejs. Desværre for dem var deres lokale rival, Inter, for stærke i semifinalen og vandt sammenlagt med 3-0. Denne sæsons fremtrædende spillere for Rossoneri har været angriberne Rafael Leao og Olivier Giroud samt målmand Mike Maignan. Leao scorede 13 mål og lavede 8 assists i denne sæson og førte an i AC Milans offensive formation. Giroud på den anden side scorede 12 mål og assisterede fem gange. Mike Maignan var svær at score mål på i denne sæson. Han hjalp AC Milan med at sikre mange vigtige sejre, herunder en mod Napoli i Champions League. Milans balance mellem ungdom og erfaring er en vindende formel. Tilstedeværelsen af en karakter som Zlatan Ibrahimovic i omklædningsrummet har uden tvivl presset spillerne til at arbejde endnu hårdere og stræbe efter, at udføre deres bedste.

Napoli

Før sæsonen solgte klubben stamspillere som Lorenzo Insigne og Kalidou Koulibaly, hentede fantastiske talenter som Khvicha Kvaratskhelia og Kim Min-jae på billige vilkår og gjorde Victor Osimhen til den mest eftertragtede angriber i Europa – alt imens de reducerede den samlede lønsum med 30-35%.

Under Luciano Spalletti var Napoli årets mest overraskende hold og det mest spændende at se på, da de kombinerede kvalitet og konsistens både på den italienske og europæiske scene. Derudover formåede de, at sikre sig Scudettoen med uafgjort mod Udinese 6 kampe før sæsonafslutningen.

Hver formation indeholdt talentfulde unge spillere, og hele holdet var velkoordineret og fungerede godt som en helhed. Dette var helt sikkert en banebrydende sæson i karrieren for to unge angribere – Kvaratskhelia og Osimhen, som viste sig at være de ledende figurer i Napoli og blev de mest eftertragtede superstjerner i europæisk fodbold. Napolis playmaker, Piotr Zielinski, havde sin bedste sæson, hvor han lavede assists på vigtige tidspunkter og styrede hele holdets spil. Napoli har også gjort det godt i Champions League i år. De var turneringens dark horse, og mange eksperter havde regnet med, at Napoli ville nå finalen i denne turnering.

Desværre gik Rossoneri videre efter en uheldig kvartfinale mod AC Milan, mens Napoli blev elimineret på trods af, at de dominerede modstanderne i begge kampe. Ikke desto mindre må Napolis præstationer i denne sæson betragtes som historiske. De vandt deres CL-gruppe efter at have besejret Liverpool 4-1 og Ajax 6-1. I knockout-fasen besejrede de Eintracht Frankfurt med 5-0 sammenlagt, inden de tabte til tidligere nævnte Milan. Alligevel må man tage hatten af for de italienske mestre.

Andre hold

AS Roma

I sidste sæson lykkedes det AS Roma at vinde Conference League, så i 2022/23-sæsonen havde man store forhåbninger til Mourinhos hold . Begyndelsen af sæsonen var dog meget middelmådig for holdet fra Italiens hovedstad. De kunne ikke opretholde en konstant høj form. De lavede gode resultater som uafgjort med Juventus eller en sejr mod Inter i Serie A, men i Europa League spillede de ikke godt på trods af svagere modstandere og tabte til Ludogorets og Real Betis. AS Roma-spillerne gav dog ikke op og kæmpede bravt mod besværlige modstandere. Det lykkedes dem at tage 2. pladsen i gruppen, hvor man kvalificerede sig til play-off. Efter en ekstremt tæt kamp mod Salzburg (2-1 sammenlagt) kvalificerede de sig til knockout-fasen. Selvom de ikke var favoritter i denne runde, vandt de nemt over gode hold som Real Sociedad og Feyenoord ( hollandske mestre i denne sæson!). I semifinalen mødte de en jævnbyrdig modstander, Bayer Leverkusen. Efter et smukt mål af Edoardo Bove vandt de fortjent 1-0 sammenlagt og kom i finalen. I kampen om titlen spillede de mod det allerede legendariske hold i denne turnering – Sevilla. Det var en utrolig jævnbyrdig kamp, og efter 120 minutter var stillingen stadig 1-1. Kun straffespark kunne afgøre vinderen. Sevilla vandt, hovedsageligt takket være deres målmand Bonos fremragende form. På trods af dette kan AS Roma betragte denne sæson som meget succesfuld. I denne sæson har holdets klare ledere været El Shaarawy, Wijnaldum og Zalewski, men holdet som helhed fungerer godt og spiller fantastisk som et kollektiv, så det bliver spændende at se dem konkurrere om trofæer i næste sæson.

Fiorentina

Fiorentina overraskede deres fans ved at nå finalen i Conference League. Selvom deres sæson i Serie A bestemt ikke kan betragtes som en succes, da de ikke engang vil være i stand til at deltage i Conference League-kvalifikationen næste sæson, var deres præstationer på europæiske plan helt i top. Uden de store problemer gik de videre fra gruppen, og i knockout-fasen mødte de Sivasspor, Lech Poznan og Basel. Især kampen mod Basel i semifinalen var utrolig jævnbyrdig, og efter forlænget spilletid scorede Fiorentina et mål i sidste minut, så man ikke skulle ud i straffespark. På den måde kvalificerede de sig til finalen, hvor de spillede mod West Ham. Det engelske hold var ikke i storform, de sluttede som nummer 14 i Premier League, men de leverede en fremragende præstation i finalen og formåede at score et vindermål i det 90. minut. Fiorentina måtte erkende rivalernes overlegenhed, men 2. pladsen i den europæiske turnering var en stor triumf for holdet fra Firenze. Nøglespillerne for Fiorentina i denne sæson var angriberne Cabral og Jovic. En anden stærk spiller var også Bonaventura, der førte an på midtbanen.

Vil de italienske hold gentage succesen i næste sæson? Det kan du selv finde ud af ved at opleve den fantastiske atmosfære i italiensk fodbold på en fodboldrejse med os.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *